Poppamies Kuustonen tunnetaan alkemistina; mies onnistuu yhdistämään lavalle ja studioon loistomuusikoita jotka myös viihtyvät yhdessä. Soittamisen ilo ja musiikin terapeuttisuus kuultavat lauluissa läpi.

Toisaalta mies kulkee kansalaisjärjestöjen juoksupoikana tehden puskareissuillaan tiedotustyötä pitkäjänteisen kehitysyhteistyön parissa.

Mikko Kuustosen musiikilliset juuret ovat syvällä bluesin ja singer-songwriter perinteen suistomaassa. Ensimmäisen soololevynsä mies julkaisi jo 1979 jolloin yhteistyö Pro Fide-yhtyeen kanssa alkoi. Suuremmalle yleisölle tutuksi tuli vasta Q.Stone -yhtye jonka Kuustonen perusti 80-luvun lopussa yhdessä kitaristi Heikki Silvennoisen kanssa. Cafe Metropoliin pesiytyi ainutkertainen Klubi bändin isännöimänä ja roots-musiikki eli Suomessa voimakasta nousukautta. Klubi vietiin televisioon ( Q-klubi & Q ja tähdet-sarjat), yhtye solmi kansainvälisiä sopimuksia ja kiersi menestyksekkäästi Eurooppaa, mm. John Mayallin ja Philip Baileyn kanssa. Mikko levytti Q.Stone-yhtyeen kanssa kolme englanninkielistä albumia, jotka julkaistiin ympäri maailmaa.

Varsinainen käännekohta tapahtui kuitenkin vuonna 1991 jolloin Mikko Kuustonen julkaisi sooloalbumin ”Musta Jalokivi”. Levy myi platinaa, ”Taivas Varjele” palkittiin Emmalla, ”Kaktusviinaa” ja ”Enkelit Lentää Sun Uniin” jäivät ikivihreiksi – ja oli tullut aika luopua Q.Stone -yhtyeestä.

1992 seurasi toinen platina-albumi ”Abrakadabra”. Menestys jatkui julkaisuilla ”Aurora”, ”Valon Valtakunta”, ”Siksak”, ”Seepran Varjo”, ”Kaartamo Kettunen Kuustonen” sekä tuplakokoelmalla ”Lauluja Linnunradan Laidalta – Parhaat 1991 – 1998”. Vuonna 2000 Mikko Kuustonen julkaisi  massiivisen ”Atlantis”-albumin ja pari vuotta myöhemmin viimeisimmän studiolevyn ”Musta”.

Viime vuosina lauluntekijä on toteuttanut kiertueita ja yhteslevytyksiä  mm. Samuli Edelmannin ja SF-Blues-yhtyeen kanssa.

”Yksi Ilta”-konsettitaltiointi julkaistiin dvd:nä Samuli Edelmannin ja Mikko Kuustosen Savoyn keikalta.

Laulaja-lauluntekijätyön ohessa Mikko Kuustonen on kiertänyt kehitysmaita viidentoista vuoden ajan kirjoittaen ja tuottaen materiaalia lehtiin, radioon ja televisioon. Tuotantoyhtiönsä Medicine Man Productions Oy:n kautta Mikko on toteuttanut tv-dokumentteja ja tukenut kansalaisjärjestöjä kestävän kehityksen tiedotustyössä. Tv-tuotannoista mainittakoon mm. dokumentit: ”Kolme Ikkunaa Maailman Laidalle”, ”Bom Dia Mozambique”, ”Veden Valtakunta”, ”Mielikuvien Afrikkalaiset” sekä kymmenosainen sarja ”Naisia Vuosituhannen Partaalla”.

Yhdessä Esa Kaartamon ja Edu Kettusen kanssa Mikko Kuustonen toteutti kolme osaa TV2:n ”Laulava Sydän” sarjaan. EMI on julkaissut materiaalin myös tupla-albumina yhteistyössä Medicine Manin kanssa. Arttu Takalon ja Janne Louhivuoren sooloalbumit ovat saman yhteistyön tulosta. Vuonna 1998 Mikko Kuustonen nimitettiin YK:n hyväntahdon lähettilääksi. Seuraavana vuonna hänet palkittiin myös Kirkon rauhanpalkinnolla.

Vaikka esiintymiset ovatkin joutuneet uusien tehtävien myötä paljolti väistymään on lauluntekeminen edelleen Mikolle olennainen elämän sisältö: ”Musiikintekijän roolin irrottaminen muusta elämästä on minulle mahdoton ajatus. Työni toimittajana, dokumentaristina tai tv-tuottajana on aina jollain tasolla sidoksissa laulunkirjoittamiseen. Jos ei muutoin, niin jaksamisen kautta. Itse olen uteliaisuuden suhteen pataan pudonnut – ja onnellinen siitä. En osaa kirjoittaa poliittisia lauluja vaan uskon, että musiikki parhaimmillaan jatkaa siitä mihin selittelyt loppuvat. Uskon idealismiin joka ei perustu illuusioihin ja tahdon yksinkertaisesti oppia uutta .Toisinaan kohtaamisista syntyy lauluja ja toisinaan jotain aivan muuta.”

Lokakuussa 2006 julkaistiin Mikko Kuustosen elämänkertateos: ”Q-Lauluntekijän Tarina” (WSOY/Heinimäki&Kuustonen).

Kokoelma-albumi 30 Unohtumatonta Laulua (Sony-BMG) julkaistiin niinikään syksyllä 2006.
Albumi ”Hietaniemi” (EMI) on nyt julkaistu ja Mikko Kuustonen yhtyeineen keikkailee maaaliskuusta lähtien.