Kapinan lyhyt oppimäärä

Ettäkö musiikista on kapina kateissa. Puppua. Jos kauneus on katsojan silmissä, niin laulujen osalta sisseys on korvissa – tai niiden välissä. Tämä on vähän kuin katutappelussa jossa pelottavin vastustaja ei suinkaan ole se joka rynnistää nyrkit edellä hosuen vaan se joka tulee lantio edellä ja asenteella. Lastenlaululla saa pahaa jälkeä aikaan.

Aikoinaan puhuttiin salakavalasta piiloviestinnästä jossa elokuvan väliin leikattiin nanosekunnin mittainen kuva kuplivasta juomasta; katsoja ei ehtinyt tajuta mitä tapahtui mutta löysi itsensä baaritiskiltä. Ostoskeskuksissa ilmastointiin ohjattu kanelintuoksu sai ihmiset ryntäämään pullapuotiin. Nyt on kyse harjoitteesta jolla teet itsestäsi pirullisen kapinallisen mutta vältyt tuomioilta.

Alkuvalmisteluihin tarvitset vanhan laulukirjan muistin virkistämiseksi. Sellaisen joka löytyy kesämökin lipastosta tai työpaikkasi edustussaunasta. Palauta mieleesi liuta viattomia yhteishoilotuksia mutta älä laula. Sen sijaan kerää painetta ja säästä biisi oikeaan hetkeen.

Tilanne:
On se aika kuukaudesta jolloin vaimossasi tapahtuu Jekyll & Hyde ilmiö. Olet aiemmin jättänyt hienovaraisesti ”Elämää PMS-oireisen kanssa”- kirjan näkösälle mutta keskustelu ei vain rakennu. Hyökkäävämpi lähestyminen, jossa totesit naapurin dobermannin omaavan enemmän lempeyttä, ei toiminut liioin.
Ratkaisu:
keittiöveitsien lennellessä laula sitkeästi ”Viidestoista yö” – teosta. Laula koko matka poliklinikalle.

Tilanne:
Työtoverisi on sietämätön pelle joka ei osaa sulkea palavereissa puhelintaan. Hän tuijottaa silmiin orvon poron katseella ja on kuuntelevinaan mutta naputtaa pöydän alla tekstiviestiä.
Ratkaisu:
Osta megafoni ja kohota se huulillesi aina kun pellen luuri soi. ”Puhelinlangat laulaa”- toimii taatusti.

Tilanne:
Olet anopin kanssa kokemassa verkkoja. Virhe – mutta myöhäistä katua. Alkumatkan haaveilit kuinka napakan ankkurin hänestä saisi tai ovimaton tai leijan tai vieheen tai… Hymyilet ystävällisesti vaikka airoihin sotkeutui jo Nupposen verkot ja Marimekon kaulahuivi.
Ratkaisu:
Pue yllesi molemmat pelastusliivit, irroita tappi ja hyräile ”Mikki Hiiri merihädässä.” Viimeisten kuplien jälkeen toimii myös ”On hetki” tai ”Rakastan elämää.”

Tilanne:
Kummipojallasi on puberteetti. Akne märkii, ääni kiekuu ja hiukset rasvoittuvat. Pahinta on silti se yhteen ihmiseen pakkautunut yli-inhimillinen velttous. Tyyppi uppoaa sohvaan sipsien, sukkien ja Aku Ankkojen muodostamaan lammikkoon. Mikään ei kiinnosta ja läksyjä ei tullut.
Ratkaisu:
osta nokkahuilu ja ukulele. Perusta pojan kanssa bändi, buukkaa keikka sukulaistytön konfirmaatioon ja ota ohjelmistoon ”Kultainen nuoruus.”

Tilanne:
Olet jonottanut Lostariin liian kauan. Jonon ohi painelee pintaryhmää lurexeineen ja vippikortteineen. Tiedät toki, että täällä heterot ovat harvemmassa mutta kun on nämä polttarit….
Ratkaisu:
hanki tanakka humalatila tai teeskentele sellainen. Odota valomerkkiin ja hankkiudu yksin jääneen elviksen viereen. Sano, että on pakko syleillä. Ota tiukka ote ja hyräile korvaan itkunsekainen ”Vanhoja poikia viiksekkäitä.”

Tilanne:
Elämänkumppanisi kiroaa muut autoilijat, huutelee pyöräilijöille ja ohittaa torvea soittaen vaikka ruumisauton. Hänen mielestään liikennesuunnittelijat, parkkipirkot ja poliisit ovat geenimuunneltuja ihmiskunnan vihollisia. Juuri kun ruuhka ja kiire ovat pahimmillaan sinivuokko pysäyttää teidät ja kutsuu kuskin papereineen takapenkille.
Ratkaisu:
Odotit tätä ja olet valmistautunut. Kaikki hansikaslokeron kasetit on äänitetty täyteen kolmen lastenlaulun luuppia: ”Aja hiljaa isi”,” ”Känkkäränkkä” ja ”Mörkö se lähti piiriin” takaavat loppumatkan tunnelman.

Tilanne:
Pöytähopeilla pröystäilevä puudelinkävelyttäjä on ottanut tavakseen päivitellä hoitamatonta pihaasi ja aidan hilseilevää maalia. Hän jaksaa vuosi vuodelta muistuttaa miehensä ylennyksistä ja jouluista Bahamalla. Kunnes kuulet saman miehen jääneen Karibialle.
Ratkaisu:
Soita Neumannille ja tilaa rouvan lohduksi Dingo juhannusbileisiin. Pyydä soittamaan ”Autiotalo” yhä uudelleen. Pukeudu itse Peppi Pitkätossuksi ja huikkaa yksinhuoltajan korvaan tasaisin väliajoin: ”Kaikki on vinksin vonksin!”

Mikko Kuustonen

Hyvän Tahdon Lähettiläs

About the author: admin